Jak a proč používat vlasový olej?

Olejování vlasů spočívá v tom, že se do vlasů nalije olej a vmasíruje se do pokožky hlavy, aby se zlepšila jejich hydratace, lesk a zářivost. Olejování vlasů může vlasy zjemnit, dodat jim vitamíny a minerály, které se častým mytím ztrácejí. Oleje hrají důležitou roli při ochraně vlasů před běžným opotřebením.

Tento postup se v Asii používá již po staletí a doporučuje se především v ájurvédské medicíně. Olejování vlasů se rozšířilo i mimo ájurvédské praktiky a mnozí jej používají k udržení zdraví a vitality svých vlasů. Podle některých odborníků může dokonce omezit vypadávání vlasů.

Proč používat olej do vlasů?

Vmasírování oleje do pokožky hlavy zvyšuje krevní oběh, což přispívá k e správné obnově vlasové pokožky a může zlepšit i samotný růst vlasů. Aplikace oleje na pokožku hlavy může také zabránit tvorbě lupů a některé zdroje uvádí, že má pozitivní účinky i na seboroickou dermatitidu.

Jak olej do vlasů správně nanášet?

Existuje několik technik olejování vlasů a různé druhy olejů, které můžete použít k získání konkrétních benefitů. Zde vám představíme, jak správně nanášet olej Cem Ceman od indonéské značky Mustika Ratu.

Postupujte podle následujících kroků:

  1. Naneste olej na pokožku hlavy a krouživými pohyby jej vmasírujte konečky prstů.
  2. Olej dále naneste od kořínků po celé délce vlasů, pročešte hřebenem pro dosažení rovnoměrného rozložení oleje.
  3. Pro zvýšení účinků přikryjte vlasy ručníkem, který můžete nahřát a nechte působit déle než 1 hodinu.
  4. Vlasy umyjte 1 -2x šamponem. Pro suché, barvené a zničené vlasy doporučujeme ibiškový šampon. Důkladně vlasy opláchněte.
  5. Následně použijte kondicionér s kokosovým mlékem a vlasy ošetřete jako obvykle.

Výhody olejování vlasů

Oleje obsahují mastné kyseliny, které pomáhají nahradit lipidy ve vlasech. Ty se ztrácejí v důsledku chemického ošetření, stylingu nebo znečištění. Lipidy hrají velmi důležitou roli v tom, aby vlasy vypadaly a byly zdravé.

Vlasové oleje a ajurvéda

Podle ájurvédy je struktura a zdraví vlasů určována dóšami. Ty jsou považovány za bioenergii nebo životní síly, které tvoří konstituci těla. Jsou známé jako váta (vítr), pitta (oheň) a kapha (voda a země). Pokud je váta vysoká, vlasy budou tenké, krepaté a suché a budou potřebovat o to více olejové péče. Dle učení ajurvédy by se měl nechat olej působit ve vlasech celou noc.

Jak často vlasy olejovat?

Ájurvéda doporučuje nanášet olej na vlasy téměř každý den jako součást dinačárji neboli denní rutiny, i když to nemusí být pro každého reálné. Ideální ale je nanášet olej před každým mytím podle individuální potřeby.